Плановете ми да посетя още първият ден от Зелените дни бяха осуетени, но в съботна сутрин нямаше сила която да ме спре.
Слънцето примамливо грееше и въпреки задачите които имахме начертани за деня, всичко тръгна по посока слънчевите лъчи, маршрут Народен Театър Иван Вазов, посещение на Зелените дни. Рояк от посетители заварваме накацали по изградените за целта временни щандове. Козметика, био хлябове, брашна, семена, ядки, сокове, млека и какво ли още не. Промъквайки се между хората открих симпатичното пакетче Бомба със семена за левче, която хвърляш, поливаш, чакаш и скоро се радваш на цветния микс от бомбичката. Нарочих си място къде да я метна и ще ви държа в течение какво се случва! Проправяме си път и се движим бавно да зърнем и ние нещо и се озовахме пред щанда на сдружение Тринога. Изключително приятна топлина в хората зад него. Познавам Филип-основателят на Тринога, мило ни предлага питка с коприва, без коприва, между другото изглеждаха фантастично, но вкусовите ми рецептори на топлото време отказаха да опитат. Казва ни, че не можем да си тръгнем без нищо и подава буркан със сироп от борови връхчета. Разрежда се 1 към 5 и ще го пазя за специален повод, да впечатля себе си :-) На щанда виждам куп домашни приготовления: изкусително сладко от ягоди, сироп от бъз, мехлеми по рецепта на доктор Пашкулев, чай от босилек, кисело мляко от леля Мария (разбра се, че тя е магазинерката от село Желен, където се намира и централния щаб на Тринога) и други притегателни, но по памет това ме привлече най- много! На киселото мляко вече не можах да устоя, отпих… гъсто мляко – очарователен вкус, позабравен…..превъзходен!
На щанда продуктите нямаха цена, всичко е дарение. Дано да са събрали добра сума и да продължат да правят това с такова заразително удоволствие, както до сега! Ако ти се работи и искаш да избягаш от градската действителност - Тринога са твоите усмихнати и дружелюбни хора, с които няма да скучаеш и ще се запознаеш със земеделието, природосъобразния начин на живот, ще разбереш за еко-равновесието и устойчивото развитие, ще научиш чудесни рецепти и ще бачкаш здраво :-).
Повече за тях на сайта на Тринога- www.trinoga.org
No comments:
Post a Comment